Rabu, 5 Oktober 2011

semalam 4/10/2011

EXPERIMEN PENGAT JAGUNG BY ME N ECAH

nie la muka org yg buat pengat jagung....hehehe


smlm xsempat nak ambk gmbr so ambk jelh gmbr kt dlm google image....hehehe

bahan-bahan
- 4 tongkol jagung manis mentah  (dihiris nipis )
- sebiji santan yang sudah diperah ( nak lebih pekat boleh tambah santan )
- air ( kuantiti air ikut kuah yang diperlukan )
- 5 sudu besar gula pasir ( ikut citarasa )

cara buat

- mula2 rebus jagung dengan air sampai mendidih
- masukkan santan
- masukkan gula
- tunggu sampai mendidih
- siap untuk di makan


senang je kn...hehehe
korang boleh rebus daun pandan dulu biar wangi & ada rasa pandan sebelum masukkn jagung tp smlm buat simple2 je xletak daun pandan pOn...hehehe malas nak cari daun pandan
klau nak buat kuah jd pekat tambah sagu...
sape2 yang suka sngt mkn tepung mcm kwn frans bole letak tepung...

korang cuba lah buat....senang & sedap
frans buat pengat jagung, jagung yang frans guna frans dgn mak tanam sendiri tau...nie bru hasil air tangan sendiri....2 yg buat pengat btambah sedap...hehehe

Tiada ulasan:

Catat Ulasan